23948sdkhjf

Detailbranchen: Unges køb af alkohol et fælles problem

Ansvaret er ikke vores alene, siger detailbranchen som svar på et nyt lovforslag, der blandt andet skal fordoble bødestraffen for ulovligt salg af alkohol og tobak til unge.
Aldersgrænserne er forvirrende, det kan være svært at vurdere de unges alder og så er det i sidste ende ikke detailbranchens eneansvar at sørge for, at landets unge mennesker ikke lever usundt.

Sådan lyder den gennemgående respons fra landets detailhandlende som reaktion på et nyt lovforslag fra regeringen, der blandt andet indskærper salgsstedernes pligt til at tjekke alderen på de unge kunder ved ethvert tvivlstilfælde.

Lovforslaget – som forventes fremsat i januar med indførelse fra 1. september 2013 – indebærer desuden krav om skiltning med reglerne samt en fordobling af de nuværende bødestraffe til salgsstederne.

De unge må også tage ansvar
Nærbutikkernes Landsforening er blandt de organisationer, som har haft lovforslaget i høring. Foreningen erkender, at omsætning af tobak og alkoholiske drikke spiller en væsentlig rolle for medlemmerne, men påpeger samtidig, at de nuværende regler med varierende aldersgrænser for forskellige produktkategorier er svære at håndter i dagligdagen.

- Derfor havde vi gerne set, at det var op til de unge selv at have ansvaret for, hvorvidt de opfylder gældende alderskrav og ikke den forudsætningsløse erhvervsdrivende, pointerer Martin Schjøth, administrerende direktør i Nærbutikkernes Landsforening.

Samme melding kommer fra De Samvirkende Købmænd (DSK), som endvidere mener, at unge under 18 år skal kunne straffes for at købe alkohol og tobak uden at være gamle nok.

- Et købsforbud vil alt andet lige medføre færre forsøg på omgåelse af salgsforbuddet fra de yngste kunders side. I dag er ansvaret for overholdelse af de politisk fastsatte aldersgrænser udelukkende forbeholdt detailhandelen, og dermed bliver forbuddet de facto mindre effektivt end alternativet, hvor det både er forbudt at sælge og forbudt at købe, lyder det fra Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i De Samvirkende Købmænd.

Billedlegitimationskort til unge vil løse problemet
Både De Samvirkende Købmænd og Nærbutikkernes Landsforening mener, at løsningen er en indførelse af billedlegitimationskort til alle unge over 16 år. Som reglerne er i dag, er et legitimationskort kun en frivillig mulighed, unge kan benytte sig af ved at henvende sig til kommunens Borgerservicekontor.

Synspunktet bakkes op af Dansk Erhverv, som overordnet mener, at ansvaret for unge menneskers adfærd først og fremmest tilhører den unge selv og forældrene. Holdningen bakkes op af Dansk Supermarked, der lægger sig tæt op af Dansk Erhverv i den konkrete sag.

- Dansk Erhverv har længe påpeget behovet for et entydigt legitimationskort med navn, billede og fødselsdato til unge. Et entydigt legitimationskort vil kunne lette håndteringen af de mange salgsaldersgrænser i detailhandlen betydeligt og dermed øge regelefterlevelsen, påpeger Sofie Findling Andersen, erhvervspolitisk konsulent i Dansk Erhverv.

Forhøjede bøder deler vandene
Med lovforslaget fordobles bødestraffene for ulovligt salg af alkohol og tobak til unge, så bødestørrelserne fremover vil være henholdsvis 5.000 kr. for førstegangstilfælde, 10.000 kr. for andengangstilfælde og 20.000 kr. for tredjegangstilfælde.

Stramningen bydes velkommen af Nærbutikkernes Landsforening, som påpeger, at gentagne overtrædelser er med til at skævvride konkurrencen blandt salgsstederne. Hos De Samvirkende Købmænd efterlyser man kampagner og en intensiveret kontrol fra myndighedernes side, så overtrædelser ikke skal påpeges af medierne, mens Dansk Erhverv forholder sig tvivlende over for effekten af strengere bødestraffe.

- Vi er ikke skeptiske over for udstedelsen af bøder, for hvis man overtræder loven, skal man selvfølgelig straffes. Ind til videre er der bare næsten ingen, der har fået bøder, så vi har svært ved at se effekten ved, at man sætter bøderammen op, siger Sofie Findling Andersen, som håber, at lovændringen vil gøre det lettere at udpege eventuelle lovovertrædere.

Fakta: Sådan er aldersgrænserne
• Unge under 16 år må hverken købe alkohol eller tobak.
• Unge over 16 år må købe alkoholholdige drikkevarer med en alkoholvolumen på op til 16,5 procent.
• Unge over 18 år må frit købe både alkoholholdig drikkevarer og tobak.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125